A koronavírus járvány miatt kialakult társadalmi helyzet

A koronavírus járvány miatt kialakult társadalmi helyzet új megoldásokat kényszerített ki az élet minden területén.

A TESZ tájékoztatja a Szövetség tagszervezeteit (és valamennyi civilszervezetet), hogy minden szervezetet érintő új szabályozás látott napvilágot.

 

102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről.

Rendkívüli szabályozás a közgyűlések, kuratóriumi ülések elektronikus megtartására.

Új szabályozás jelent ma Magyar Közlönyben, mely megoldja az alapítványok, egyesületek időszerű problémáját, és új szabályokat vezet be, hogy személyes jelenlét nélkül is tudjanak határozatokat hozni, működni a nonprofit szervezetek.

 

Megjelent az új rendkívüli szabályozás, melynek segítségével megtarthatóak a közgyűlések, kuratóriumi ülések elektronikus távközlési eszközök segítségével ott is, ahol a létesítő okirat erről korábban nem rendelkezett. Részben eltérő szabályokat vezettek be az 5 fő vagy annál kisebb, 6-10 fős vezetőséggel, és 10 főnél nagyobb vezetőséggel rendelkező szervezetekre. Az ügyvezetők is többlet jogokhoz jutnak, de továbbra is mindent meg kell tenni, hogy a napirendről, a szavazási lehetőségről, az elektronikus eszközök fajtájáról, szavazás módjáról mindenki értesülhessen, és a szavazáson részt vehessen.

 

A rendelet megtekinthető: Magyar Közlöny 71. szám (2020. április 10.) 1931. oldaltól vagy a net.jogtar.hu portálon

Megnyitás: