BAGOLYLESEN A TESZ BELVÁROSI UDVARÁBAN SZOLNOKON

Negyvennél több bagoly élettere volt a TESZ szolnoki székházának védett udvara, ahol éveken át 11 magasra nőtt tuja biztosított pihenőhelyet számukra.


Az ornitológusok rendszeresen látogatták ezt az udvart, megszámlálták a baglyokat. Számukra fontos információkkal szolgált a bagolyköpet a zsákmányállatokról, melyet a madárcsoport elfogyasztott. Ennek elemzése árulkodik a területen előforduló faunáról, az adott zsákmányállatok állományának alakulásáról.

A rendszeres látogatók voltak a szomszédos óvoda gyermek-csoportjai.
Az udvar takarítását, rendben tartását a környezetvédők, a nyugdíjas és a nagycsaládos egyesületi önkéntesek, civilszervezeti aktivisták végezték. Az NHSZ Szolnok Zrt térítésmentesen biztosított szervezetünknek kuka-gyűjtőedényt és elszállította a nagy mennyiségű bagolyköpetet.

A fák azonban áldozatul estek a közismert „tuja-betegségnek”. Évről-évre ki kellett vágni egy-két elpusztult fát, és ebben az évben az utolsó négyet is ki kellett vágnunk. Készülünk a kivágott fák pótlására. A földlabdás, előnevelt fák beszerzése és szakszerű ültetése lehet garancia arra, hogy a védett madarak ismét visszatérhetnek kedvelt élőhelyükre. Sajnos erre a célra szervezetünknek nem áll rendelkezésre forrás, nincsen pénzügyi keret. Ha a gazdálkodó szervezeteknek módjában áll támogatni a fa pótlást, úgy kérjük szíves segítségüket.