TESZ B.-A.-Z Megyei Szövetsége 2017.évi beszámoló

Megyei Szövetségként a legfontosabb feladatunk a kisközösségek és a polgárok önszerveződésének támogatása, a szervezetek és az ágazatok közötti partnerség segítése, kapcsolatépítés. Ezt a tevékenységet folyamatos tanácsadással, információszolgáltatással végezzük.

TESZ B.-A.-Z Megyei Szövetsége 2017.évi beszámoló

Megyei Szövetségként a legfontosabb feladatunk a kisközösségek és a polgárok önszerveződésének támogatása, a szervezetek és az ágazatok közötti partnerség segítése, kapcsolatépítés. Ezt a tevékenységet folyamatos tanácsadással, információszolgáltatással végezzük.

Szövetségünk székhelye, a Miskolc, Kossuth utca 5. sz. alatti ingatlan közösségi térként működik. Tagszervezeteink, illetve más közösségek tagjai számára biztosítunk helyszínt a programjaik megvalósításhoz. A közösségi tér infrastruktúráját a szervezetek térítésmentesen vehetik igénybe adminisztrációs, pályázati ügyeik intézéséhez. A közösségi tér működtetése a TESZ Vagyonkezelő Kft támogatásával valósul meg, nagyon köszönjük!

2017-ben volt 10 éves a TESZ Belvárosi Dalkör énekkarunk, akik a közösségi terünkben készül fel az előadásaira. Rendszeresen fellépnek más szervezetek, intézmények által szervezett programokon, versenyeken. A TESZ Belvárosi Dalkör 10. születésnapját ünnepelte 2017. április 21- én egy ünnepi hangversennyel Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban. Az énekkar születésnapját megtisztelték vendégfellépők is, a Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekvédelmi Intézet Szimfonikus Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, valamint a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör.

Minden hónapban két alkalommal Irodalmi Kávéházat szervezünk, amelyben lehetőséget biztosítottunk több fiatal, amatőr művésznek is a bemutatkozásra, saját versekkel illetve festményekkel. Az elmúlt évben a Rudolftelepi Nyugdíjas Klub fonalgrafikáit illetve Dömötör Gyöngyvér fiatal képzőművész alkotásait láthatták ez érdeklődők. Író-olvasó találkozón egy új, Miskolcról szóló könyvvel és szerzőjével találkozhatunk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete kiállításainak két alkalommal adtunk helyet.

A Civil Rádióval közösen megrendeztük az II. Miskolci Kézműves Vásárt, ahol helyi kézművesek saját készítésű termékeit vásárolhatták meg az érdeklődők.

A 2016-ban megkezdett programok (tagszervezeteink saját programjai) folyatódtak tovább, mozgásprogramokkal kiegészítve.

A Rák Ellen az Életért Egyesületünk által nyert EFOP pályázat lebonyolítása is zajlik. A programok egy része a közösségi térben valósul meg. A projektből sajnos a megyei szövetség összeférhetetlenség miatt nem részesülhet semmilyen juttatásban. 2017-ben az alábbi tevékenységek valósultak meg:

  1. A fiatalok családi életre való felkészítése, krízishelyzetbe kerülésük esélyét csökkentő tanácsadás, csoportfoglalkozások, workshop, nyitó nagyrendezvény (külső helyszínen)
  2. Zeneterápia (TESZ közösségi térben)
  3. Szülőklub mozgássérült és halmozottan sérült gyermeket nevelő családok részére (külső helyszínen)
  4. Önkéntes képzés középiskolásoknak (külső helyszínen)
  5. Közösségi média továbbképzés (TESZ Közösségi térben)
  6. Elesni tudni kell…balesetmegelőzés elméletben és gyakorlatban(külső helyszínen)
  7. Gyógytorna (TESZ közösségi térben)
  8. Családi nap az egészséges életmód jegyében (TESZ Közösségi térben)

A TESZ Országos elnöksége és Ellenőrző Bizottsága 2017.április 13-án tartotta kihelyezett ülését Miskolcon. Előadást tartott a Civil Információs Centrum vezetője, a TESZ B.-A.-Z megyei Szövetsége tagszervezetei közül a legnagyobb és legaktívabb szervezetek, és bemutattuk a megyei szövetség munkáját is.

2017-ben a TESZ Országos Szövetsége Ellenőrző Bizottsága helyszíni ellenőrzést tartott szövetségünknél,és mindent rendben talált.

Pályázatok:

A NEA működési pályázatán 200 000 Ft-ot nyertünk, amely fedezte a könyvelő vállalkozói díját, az internet-előfizetést, bank-postaköltségeket, a működéshez szükséges alapvető fogyóeszközök költségeit.

Tagszervezetek:

2017-ben 12 új szervezet csatlakozott megyei szövetségünkhöz, 5 szervezet megszűnt/kilépett, így jelenleg az aktív tagszervezeteink száma 27.

Foglalkoztatás:

Második éve veszünk részt a Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közfoglalkoztatási programjában, amelyben 1 fő segíti a munkánkat.

Egyéb:

A TESZ Vagyonkezelő Kft támogatásával működik a közösségi tér. Az elmúlt évben kis mértékben tudtunk a rezsiköltséghez hozzájárulni, mivel a fűtésrendszer működésének fenntartása továbbra is elég nagy problémát okoz, csak a tavalyi évben 60 000 Ft-ot fizettünk ki a kazán karbantartására és javítására. Mosdókagylót, vízcsöveket, tartozékokat is cseréltünk saját költségünkön, valamint berendezési tárgyakat is vettünk. (ruhafogas állványok, irattároló szekrények, konyhaszekrény), mivel a régiek megrongálódtak és használhatatlanná váltak.

Felvettük a kapcsolatot Miskolc Város Vagyonkezelőjével, de sajnos a számunkra felkínált ingatlanok állaga rendkívül elhanyagolt, és a bérbeadási feltételek is elfogadhatatlanok számunkra (4 havi kaució, Áfa, és a felújítási költségek is a szervezetet terhelnék) Az ingatlanpiacon talált helyiségek pedig szintén a megfizethetetlen kategóriába tartoznak számunkra, így egyelőre maradunk a Kossuth utca 5. sz. alatt. A Közösségi tér üzemeltetéséhez 2018-ban igyekszünk nagyobb mértékben hozzájárulni, mivel a SZÉV Oktatási Kft tabletes tanfolyamainak és egy bridzstanfolyamnak is adunk helyet.

Miskolc, 2018. 05.10.

Suta Éva

elnök